Zuivel in ons voedingspatroon, wel of niet doen?
Veel mensen denken onterecht dat zuivel zoals melk, yoghurt en kaas een bijdrage leveren aan onze gezondheid. Daarom zit dit dus rotsvast is ons voedingspatroon.
Het is logisch dat mensen denken dat zuivel essentieel zijn voor een goede gezondheid. De marketing achter deze producten is verbazingwekkend!
Als we eens teruggaan naar het begin, de oermens, zien we dat er toen zonder melkproducten geleefd werd. Hier was ons lichaam dus ook niet op aangepast.
Vanaf dat de veeteelt en landbouw is ontstaan, zo’n 8000 jaar geleden, zijn wij zuivel gaan nuttigen.
Het grootste gedeelte van ons bestaan waren deze producten zelfs giftig voor volwassen mensen.
Hoe werkt het: na de periode van borstvoeding stopt de productie van lactase.
Lactase is een enzym dat ervoor zorgt dat lactose verteert kan worden.
Melksuiker, zoals lactose ook wel genoemd wordt, kan moeilijk worden verteert zonder lactase.
Hierdoor ontstaan dus klachten zoals diarree.
Inventief als de mens is zijn we de melk gaan fermenteren waardoor de melksuiker verlaagd werd tot een niveau waarop wij het konden verdragen. Hierdoor werden melkproducten dus eetbaar gemaakt.
Toen gebeurde er iets magisch…
Een genetische verandering als gevolg van de evolutie. Het lichaam kan vanaf nu lactase de rest van het leven blijven produceren. Ideaal zou je zeggen?
Nou, het feit dat we lactose nu kunnen verteren wil nog niet zeggen dat het ook goed voor ons is.
Ook kunnen we niet heel veel verdragen, 1 glas melk per dag is onze maximum, daarna ontstaan er weer klachten.
Tevens is er maar een kleine groep mensen die lactose kunnen verdragen, zo’n 35%.
onze genen passen zich ontzettend langzaam aan, terwijl de industrie zich als een malle blijft ontwikkelen. Hier ontstaat dus een disbalans, met klachten als gevolg.
Dat valt mee denk je dan, maar niet alles lactose is het probleem.
Een ander probleem is Caseïne, ofwel een eiwit dat uit lange aminozuurketens bestaat, en ook dit is moeilijk verteerbaar!
Wat doet het dan precies? Caseïne activeert het immuunsysteem in onze darmen met als gevolg laaggradige ontstekingen.
Ook bevat caseïne stoffen (exorfinen) die het endorfinesysteem beïnvloeden. Een verstoord endorfinesysteem leidt tot geestelijke en lichamelijke klachten.
Wat is het endorfinesysteem in makkelijke taal?
Het endorfinesysteem is een zelf herstellend systeem dat ziekten, trauma’s en stress (of andere soorten van belasting) geneest. Dit systeem draait op de stofjes endorfine, enkefaline en dynorfine, die weer erg gevoelig zijn voor over stimulatie. Wanneer dit gebeurt neemt de werking van het endorfinesysteem af.
Het endorfinesysteem kan over gestimuleerd worden door, zoals al gemeld, exorfinen, suiker, drugs, chronische stress, paracetamol en trauma’s.
Wil je meer over dit systeem weten? Klik dan hier.
Nog een boosdoener is het suiker molecuul Neu5Gc.
Zoogdieren, dus ook mensen, hebben op elke cel van het lichaam ingebouwde suikermoleculen.
Echter is het zo dat wij andere suikermoleculen hebben dan de rest van de zoogdieren.
Wij mensen hebben enkel Neu5Ac, wat van belang is voor ons immuunsysteem. Neu5Ac zorgt ervoor dat goede bacteriën worden aangetrokken.
Het lichaam heeft geen idee wat Neu5Gc is, maar kan wel worden ingebouwd in onze cellen.
Door teveel via de voeding binnen te krijgen en te weinig bewegen krijg je teveel Neu5Gc binnen.
Een chronische immuunreactie is het gevolg van een teveel aan Neu5Gc, wat weer in verband wordt gebracht met auto-immuunziekten.
Voorbeelden hiervan zijn immuunziekten van de schildklier, MS, diabetes type 2 en zelf kanker.
Om het simpel te maken:
Neu5Gc trekt bacteriën aan die bijvoorbeeld goed zijn voor koeien of varkens, maar totaal verwoestend zijn voor de mens, waardoor weer laaggradige ontstekingen ontstaan.
Waar zit Neu5Gc het meeste in?
Alle dieren die op 4 poten lopen op amfibieën na.
Groeihormonen in zuivel
Wat iedereen vast weleens heeft gehoord is dat melkproducten groeihormonen bevatten.
Voorbeelden van groeihormonen zijn oestrogeen en IGF-1. Deze hormonen maakt het dier zelf aan om van kalf naar bijvoorbeeld koe te groeien.
Deze groeihormonen worden ervan verdacht de groei van kankerweefsel te stimuleren.
En hoe zit dat met calcium?
Onterecht is ons door de al benoemde geweldige marketing aangepraat dat melkproducten essentieel zijn voor sterke botten.
Helaas werkt dit juist tegen je…
Er zit inderdaad veel calcium in melkproducten maar dit nemen we helaas te weinig op.
Dit heeft te maken met de calcium – fosfor verhouding, welke uit balans is in zuivel. Melk bevat bijvoorbeeld teveel fosfor, eens zoveel als calcium, met als gevolg dat dit niet wordt opgenomen.
Calcium is gebonden aan de hierboven genoemde caseïne wat weer zorgt voor een moeilijke opname in ons lichaam.
Zoek de balans tussen calciumopname en calciumafscheiding.
Hoe minder je afscheidt, hoe minder je op hoeft te nemen. Verzurende voeding zoals melkproducten zorgen ervoor dat je meer afscheidt. Groenten en fruit gaan de uitscheiding juist tegen! Vermeid dus zuivelproducten en eet voldoende groente en fruit voor sterke botten!
Maar daar maar eens een marketing campagne van.
Natuurlijke bronnen van calcium zijn groenten, noten, fruit en peulvruchten.