Waarom is transvet ongezond?

Waarom is transvet ongezond? Om dat uit te kunnen leggen moeten we eerst weten wat transvet is.

Wat is transvet?

Om bij transvet uit te komen hebben we eerst onverzadigde vetten nodig.
Transvet is een vorm van onverzadigd vet en bestaat uit 2 soorten: Natuurlijk en kunstmatig.

Natuurlijk transvet is volgens onderzoek minder of helemaal niet ongezond t.o.v. kunstmatig transvet.
Ons lichaam kan kunstmatige transvetten maar moeilijk verwerken. Industriële transvetten moeten we dus vermijden. Een mooie uitspraak van Dr. Richard de Leth is dan ook ‘Als je voedsel is bereid door iemand met een witte jas, kom je ook met de gevolgen bij iemand met een witte jas’.

De invloed van transvetten op ons lichaam

Het risico op hart- en vaatziekten kan toenemen doordat transvet onze bloedvetten ontregelt.
Ook verhogen ze de kans op insulineresistentie en diabetes.
Transvetten worden ook in verband gebracht met het ongezonde buik vet.
Ontstekingsprocessen vlammen aan door transvetten en de vaatwanden gaan kwalitatief achteruit.

Wanneer ontstaan transvetten?

Om daar achter te komen moeten we eerst dieper in op het woord ‘Hydrogeneren’.
Aan gehydrogeneerd  vet worden waterstofmoleculen aan vetzuren toegevoegd. De eigenschappen van de vetzuren veranderen dus, de waterstofatomen worden aan de vetzuren gekoppeld.
Plantaardige vetten die erg goedkoop zijn worden door de industrie op onnatuurlijke wijze gedeeltelijk gehard. Dit zie je vaak terug op etiketten.
Hierdoor is het makkelijker om ze te verwerken. Tevens verleng je de houdbaarheid.

Bronnen waar deze vetten inzitten zijn voor de hand liggend. Denk aan cake, koek, en snoep.
Maar ook brood, ontbijtgranen en crackers bevatten transvetten.
Dan hebben we ook nog friet, chips en popcorn als bronnen van transvet, en vergeet kant en klare croissantjes en dat soort producten niet.

Laat je niets wijsmaken door een etiket. Als er 0% transvet vermeld staat, kijk dan eens verder naar gedeeltelijk gehard vet of gehydrogeneerde olie.

Hoe vermijd je transvetten het makkelijkste?

Door wat ik niet vaak genoeg kan roepen. Gebruik je gezonde verstand en eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd pakjes en zakjes of producten die in fabrieken worden gemaakt.
Hoe mooi de verpakking ook is, hoe vegan en bio ook wordt aan geprijsd, gebruik je gezonde verstand en bekijk ook de achterkant van een product eens.

Uiteraard zijn er ook goede vetten!
Daar lees je meer over in het volgende artikel.