Waarom ik geen brood eet

Brood, wie eet het niet? Nou ik… Uiteraard altijd wel gedaan zoals vele van ons.
Is dit onze conditionering? Zit er een geweldige marketing achter? Ik weet het niet.
Wat ik wel weet is dat wel makkelijk zonder brood kunnen en het minder gezond is als dat we denken.
Ik ga niet van de daken roepen dat je geen brood meer moet eten, maar ik deel wel graag mijn verhaal waarom ik geen brood meer eet.
Wat de meeste wel zullen weten is dat wit brood totaal niet voedzaam is. Dit geldt ook voor de bewerkte granen die in de meeste broden zitten. Het advies wat we krijgen is dan ook om volkorengranen te eten.
Er is veel onderzoek gedaan naar brood en gluten bevattende granen met als resultaat dat deze producten onnodig en zelfs schadelijk kunnen zijn.

Zetmeel

In granen, waar brood van is gemaakt, zit veel zetmeel. Onze dunne darm kan al dit zetmeel niet verwerken. Slechte bacteriën doen het heel goed op zetmeel met als gevolg een darmflora die uit balans is.
Hier lees je meer over de darmflora.

Gemalen granen

Helaas wordt ons brood niet gemaakt van volle graankorrels. De granen die worden gebruikt worden zeer fijn gemalen waardoor het zeer snel verteerd.
Het gevolg hiervan is dat de koolhydraten en zetmeel als glucose onze bloedstroom binnenkomt en een piek in de bloedsuikerspiegel ontstaat. Deze piek betekent dus ook een piek qua insuline.
Het resultaat van deze snelle stijging is een snelle daling, wat als gevolg heeft dat je weer honger krijgt. Hier ontstaat een cirkel, door weer naar koolhydraat rijk voedsel te grijpen.

Gluten in brood

Gluten is een eiwit met een lijm-achtige vorm en heeft als taak het deeg elastisch te maken.
Veel mensen zijn gevoelig voor gluten!
Het gevolg van het binnenkrijgen van gluten is dat het immuunsysteem deze eiwitten aanvalt.
Hierdoor ontstaan er dus laaggradige ontstekingen.
Gluten beschadigen ook het spijsverteringskanaal met pijn, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid teweeg brengt.
Gluten zijn voor de meeste mensen op lange termijn schadelijk, ook al merk je er nu nog niets van.
Benieuwd wat gluten met je doen? Ban het eens voor 30 dagen uit je voedingspatroon en bekijk hoe je je dan voelt.

Brood uit de supermarkt

Deze fabrieksbroden bevatten veel suiker in welke vorm dan ook.
Ook veel E-nummers en alle broden gemaakt van granen bevatten fytinezuur.
Fytinezuur is een stofje dat tegen ons werkt.
Wat doet het dan?
Fytinezuur is als een magneet voor calcium, ijzer en zink, waardoor het niet in ons lichaam kan worden opgenomen.
Om dit te voorkomen kunnen de granen geweekt worden voor ze in het brood verwerkt worden.

Slecht cholesterol

Uit onderzoek (link)is gebleken dat het eten van volkorentarwe het LDL cholesterol verhoogt.
LDL Cholesterol wordt sterk in verband gebracht met hart- en vaatziekten.
Volkoren haver werkt exact het tegenovergestelde!

Hebben we de vezels dan niet nodig?

Veel mensen denken dat we de vezels nodig hebben en we voedingsstoffen missen als we geen brood eten. Echter is het zo dat groente 8x zoveel vezels bevatten als brood.
Brood is dus vooral vulling voor de korte termijn in plaats van voeding.
Het is al langer bekend dat als je wil afvallen je brood moet vermijden, maar ook uit gezondheidsoverwegingen kan het geen kwaad om te minderen met brood.

Conclusie

Voor mij zijn bovenstaande eigenschappen van brood voldoende om het uit mijn voedingspatroon te schrappen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik minder ‘trek’ heb, energieker ben en het in zijn geheel veel fijner voelt.
Natuurlijk begrijp ik dat het lastig is om brood van de 1 op andere dag te schrappen. Het zit zo in ons systeem dat het moeilijk voor te stellen is.Alternatieven zijn haver, quinoa, een lekkere omelet met groenten, rijst wafel, boekweit enzovoort.

Natuurlijk kennen we allemaal wel mensen die 80 of zelfs ouder zijn geworden door iedere dag brood te eten. Maar het feit is ook dat er veel meer ouderdomsziekten op vroegere leeftijd ontstaan.
Ook merk ik dat mijn ‘levenskwaliteit’ drastisch verhoogd is.

Vergeet ook het totale plaatje niet! Het gaan om heel de leefstijl.
Chronische stress, te weinig ontspanning, geen tot weinig beweging, de rest van wat je allemaal tot je neemt en zingeving hebben allemaal invloed op je levenskwaliteit.
Ik ga graag met je aan de slag om hier aan te werken!