Verzadigde en onverzadigde vetzuren.
Hoe zit dat precies?
Welke vetzuren zijn er?
1.Verzadigde vetzuren
2.Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
3.Meervoudig onverzadigde vetzuren
Vlees en zuivel bestaat vooral uit verzadigde vetzuren.
Plantaardige bronnen van verzadigde vetzuren zijn kokosvet en palmolie.
Onverzadigde vetzuren vinden we in plantaardige producten zoals zaden, noten, avocado’s en oliën.
Ook vis bevat vooral onverzadigde vetten.
Met het blote oog is goed het verschil te zien.
Op kamertemperatuur hebben verzadigde vetten een vaste structuur, waar onverzadigde vetten vloeibaar zijn.
Wat is het verschil tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten?
Hier heb ik wat meer woorden voor nodig omdat het nu vrij technisch wordt.
Vetten zijn opgebouwd uit atomen. Je moet honderden keren inzoomen om dit te kunnen waarnemen.
Vetten bevatten twee elementen, genoemd glycerol en vetzuren (Koolstofatomen & waterstofatomen). Koolstofatomen en waterstofatomen kunnen zich aan elkaar verbinden. Het koolstofatoom is hierbij de verbindende factor.
Waar bij verzadigde vetten het koolstofatoom geen verbindingsplekken over heeft, is dat bij onverzadigde vetten een ander verhaal.
Onverzadigde vetten hebben we in 2 varianten. Enkelvoudig en meervoudig.
Koolstofatomen houden bij onverzadigde vetten plaats over omdat andere atomen daar niet aan koppelen. Hierdoor kunnen koolstofatomen onderling met elkaar koppelen.
Doen ze dit op 1 plek is het enkelvoudig, doen ze dit op meer plekken zijn het meervoudig onverzadigde vetzuren.

Wat is nu gezond vet?
In de volksmond hoor je vaak dat verzadigd vet niet gezond is en je juist voor onverzadigd vet moet kiezen.
Dit ontkracht ik graag, want je hebt beide nodig. Variatie is hier de sleutel.
Wat je wel dient te vermijden zijn transvetten!
Waar vroeger werd geroepen dat verzadigd vet verantwoordelijk was voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten blijkt dit toch anders te zijn.
Nieuwe onderzoeken hebben uitgewezen dat verzadigde vetten een geweldige vorm van brand- en bouwstoffen zijn.
Ook kunnen we niet om onverzadigde vetten heen. Deze vetten hebben een positieve invloed op het cholesterol. Let er wel op dat meervoudig onverzadigde vetten minder geschikt zijn om te verhitten.
Haal deze vetten wel uit natuurlijke producten en vermijdt dus industriële producten zoals margarines en oliën. Oliën die je beter links kan laten zijn sojaolie, maïsolie, zonnebloemolie, sesamolie en koolzaadolie.
Gooi zoveel mogelijk extra vierge olijfolie over je eten, maar bak er niet mee! Wanneer olijfolie begint te roken ontstaan er ook weer transvetten.
Bak lekker in roomboter, Ghee of kokosolie.
Essentiële vetten:
Meervoudig onverzadigde vetten, een bron van Omega 3 dat we kunnen vinden in visolie.
Dit is essentieel voor ons lichaam, maar kunnen we niet zelf aanmaken. Dit moeten we dus via onze voeding binnenkrijgen.
Kies eens voor een heerlijke wilde zalmmoot of witte tonijn en besprenkel dit na het bakken met extra vierge olijfolie.
Een half bordje groenten erbij en je krijgt een boost aan gezonde stoffen binnen!

Conclusie:
Vetten zijn alles behalve slecht, wat we helaas nog wel vaak denken door verkeerde berichtgeving.
Ga wel verstandig om met vetten. Vermijd industrieel vervaardigde vetten en verwarm geen meervoudig onverzadigde vetten
Zoals ik al zei is variatie de sleutel.
Heb je het artikel over transvetten al gelezen? Dat is een mooie aanvulling op dit artikel!
De Zon als je ultieme gezondheidsmaatje!
De Zon als je ultieme gezondheidsmaatje! Het Belang van
Water filteren
Waarom wij water filteren met de Pallas Enjoy Waterfilter? Ontdek
100% natuurlijke deodorant
100% Natuurlijke Deodorant Onze 100% natuurlijke deodorant is een
Microplastics: Een bedreiging voor onze hormoonhuishouding en gezondheid
Microplastics: Een bedreiging voor onze hormoonhuishouding en gezondheid Het
Voedingssupplementen voor het handelen in crypto
Voedingssupplementen voor het handelen in crypto Het handelen in
Voedingssupplementen om stress te verminderen
Voedingssupplementen om stress te verminderen Het leven kan soms