Ochtendroutines.

Welke ochtendroutines heb jij en waarom zijn ze zo belangrijk?

Ik zal je enkele voorbeelden geven van ochtendroutines die bijna iedereen doet.

De wekker gaat en het eerste wat je doet is op je telefoon kijken. Je checkt je WhatsApp berichten en mailtjes. Nog snel even langs Facebook en Instagram en dan hup naar de koffie.

De koffie loopt, je maakt je ontbijt en terwijl je dit naar binnen werkt ben je al aan het bedenken wat je allemaal nog moet doen vandaag.
Snel tanden poetsen, de douche in en haastig je kleding uitzoeken.
Je maakt jezelf toonbaar voor de dag en rijdt naar het werk.

Er zullen vast uitzonderingen zijn, maar dit is toch wel een groot deel van onze ochtendroutines.
Wat is nu het mooie hieraan? Je doet het altijd. Of je nou geweldig hebt geslapen, een slechte nacht hebt gehad, verkouden bent of een hele belangrijke afspraak hebt. Dit is dus zo in je systeem geprent dat het een automatisme is. Geweldig toch?

Wat nu als we ochtendroutines gaan ontwikkelen die ons verder helpen het doel te behalen? Als we van deze taken die gedaan moeten worden een automatische ochtendroutine maken? Dan maakt het niet meer uit hoe je nacht was, hoe je dag eruit ziet of hoe je je voelt, je voert dit gewoon automatisch uit. Dat is toch geweldig?

Als ik een belofte aan mijzelf niet kan nakomen, kan ik dit zeker niet aan iemand anders.

Uiteraard klinkt dit makkelijker dan dat het is. Tandenpoetsen is er ook van kleins af aan ingeprent door je ouders.

Hoe ga je dan te werk om dit te laten slagen?

Denk eerst eens na wat je kan doen om de dag beter te laten beginnen.

Sta je al onrustig op met een hele to-do lijst in je hoofd, probeer dan eens een korte meditatie.

Het klinkt cliché maar grijp ook niet meteen naar je telefoon. Die apps wachten echt wel tot jij er klaar voor bent.

Ben je nog moe als je wakker wordt? Breng je lichaam in beweging. Hierdoor gaat je hart werken , je bloed sneller stromen en zuurstof stroomt door je aderen.

Ik zal je kort mijn ochtendroutine meegeven:
Ik sta op en drink 3 glazen water om te hydrateren. Hierna neem ik een rustmoment en mediteer 10 minuten.
Dit zorgt ervoor dat mijn hoofd niet meteen bezig is met wat er vandaag en morgen allemaal moet gebeuren, maar dat ik in controle ben over mijn dag-start.

Helaas zit ’s avonds sporten er voor mij niet in, dus plan ik dit na de meditatie in. Een kleine 20 minuten train ik intensief met mijn eigen lichaamsgewicht of kettlebells. Hierdoor voel ik mij fit, actief en krachtig.

Deze belofte heb ik aan mijzelf gemaakt en hou mij hier dan ook aan. Als ik een belofte aan mijzelf al niet kan nakomen lukt het mij aan een ander al helemaal niet.
Ook heeft dit een positief effect op mijn mindset. Nog voordat de dag echt begonnen is heb ik al doelen behaald. Ik ga positief en trots op mijzelf de dag in.

Dit is inmiddels een routine geworden, en mocht ik het niet doen, voelt dat niet lekker.
Vergeet jij door wat voor omstandigheden dan ook weleens je tanden te poetsen? Je ligt in bed en het voelt niet fris. Je gaat er toch uit om je tanden te poetsen. Als je dit effect ook kan creëren met doelen die je vooruithelpen in het leven spreken we over een geweldige ochtendroutine!

Stap voor stap jouw ochtendroutine aanpassen? Wij helpen je op weg met ons gratis E-book!