Microplastics: Een bedreiging voor onze hormoonhuishouding en gezondheid

Het is geen geheim dat microplastics een groot probleem zijn voor ons milieu.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze kleine deeltjes ook een negatieve invloed kunnen hebben op onze hormoonhuishouding en daarmee op onze gezondheid.

Health Held is een bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mannen en vrouwen door middel van natuurlijke oplossingen, en een van onze producten, onze EndoEase, kan helpen bij het versterken van ons endocriene systeem en het verminderen van de schade veroorzaakt door microplastics.

Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics in ons milieu de endocriene systemen verstoren, vooral bij mannen.

EndoEase

EndoEase is een samenvoeging van de woorden ‘Endocrine’ en ‘Ease’. Het woord Endocrine verwijst naar het endocriene systeem in ons lichaam, dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen. Het woord ‘Ease’ betekent gemak of comfort, gezond leven is immers al lastig genoeg in deze tijd.

Onderzoek

Dr. Shanna Swan heeft in haar studie aangetoond dat de blootstelling aan microplastics catastrofale gevolgen heeft voor het mannelijke hormoonsysteem, waardoor de vruchtbaarheid van mannen wordt bedreigd.

Als er niets verandert, zal de man in ongeveer 20 jaar onvruchtbaar zijn.
Zelfs vandaag de dag is het testosteronniveau van mannen met 59% gedaald ten opzichte van de afgelopen 40 jaar en heeft een 21-jarige man zelfs 37% minder testosteron dan een leeftijdsgenoot 15 jaar geleden.

Maar de impact van microplastics gaat verder dan alleen ons hormoonsysteem.

Deze kleine deeltjes vervuilen ons water en voedsel, en dragen bij aan andere gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk om bewuste keuzes te maken bij het kiezen van producten die geen microplastics bevatten.
EndoEase, het natuurlijke supplement van Health Held, kan helpen bij het versterken van ons endocriene systeem en het verhogen van onze testosteronniveaus.

EndoEase bevat natuurlijke ingrediënten zoals pijnboompollen en kan helpen de testosteronniveaus te verhogen en het endocriene systeem te versterken.

Door te kiezen voor natuurlijke supplementen zoals EndoEase en vermijden dat we microplastics binnenkrijgen via ons voedsel en water, kunnen we ons lichaam beschermen tegen deze schadelijke stoffen en ons endocriene systeem versterken.

Health Held biedt  de oplossing om je te beschermen tegen de schadelijke effecten van microplastics en andere gifstoffen, zodat we een gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die overal aanwezig zijn, van de lucht die we inademen tot het water dat we drinken en het voedsel dat we eten.

Het gebruik van plastic is sinds de jaren 50 alleen maar toegenomen, vanwege de goedkope prijs en de vele toepassingsmogelijkheden van dit materiaal.

Helaas breekt plastic langzaam af tot kleinere en kleinere deeltjes, ook wel microplastics genoemd.

De grootste boosdoeners zijn de EDC’s (Endocrine Disruptive Chemicals), stoffen die het endocriene systeem verstoren.

Zo gebruiken producenten van harde plastic producten stevige stoffen zoals Bisfenol A (BPA), terwijl producenten van zachte plastics weekmakers zoals ftalaten gebruiken.

Beide groepen chemicaliën worden sterk verdacht van het verstoren van onze hormonen. Iedereen, jong en oud, wordt er constant aan blootgesteld. Endocriene verstoorders worden geassocieerd met ongeveer tachtig ziektes, waaronder testikelkanker, obesitas en voortplantingsstoornissen.

De grootste bewezen effecten van microplastics zijn op het hormoonsysteem, met verontrustende cijfers zoals:

  • Bij het huidige tempo zullen mannen binnen 20 jaar onvruchtbaar zijn
  • Het aantal miskramen neemt met meer dan 1% per jaar toe
  • De kwaliteit van mannelijk sperma neemt met meer dan 1% per jaar af
  • Het testosteronniveau van mannen neemt met meer dan 1% per jaar af*

Helaas groeit het bewustzijn rond dit onderwerp pas net. Het goede nieuws is dat we nu meer weten over de effecten van microplastics en waarom we zo snel mogelijk moeten stoppen met het gebruik van hormoonverstorende chemicaliën.

Om onszelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van microplastics en andere gifstoffen, moeten we bewuste keuzes maken in ons dagelijks leven. Hierbij kun je denken aan het vermijden van producten die microplastics bevatten, en het kiezen voor natuurlijke en duurzame alternatieven.

Het vermijden van microplastics begint bijvoorbeeld met het vermijden van plastic flessen en het gebruik van herbruikbare flessen van glas of roestvrij staal. Het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic, zoals rietjes en plastic bestek, is ook een belangrijke stap. Daarnaast kun je kiezen voor biologisch voedsel om de blootstelling aan pesticiden te verminderen, die ook endocriene verstoorders kunnen bevatten.

Als je op zoek bent naar manieren om je hormoonhuishouding te ondersteunen, zijn er natuurlijke supplementen die kunnen helpen, zoals EndoEase van Health Held. Dit supplement bevat natuurlijke ingrediënten zoals pijnboompollen en kan helpen om de testosteronniveaus te verhogen en het endocriene systeem te versterken.

Bewuste keuzes maken is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel de moeite waard.

Wat een verhaal zeg, maar is dat ook allemaal wel wetenschappelijk bewezen?

Ja, er zijn verschillende publicaties op PubMed die de schade van microplastics op ons testosteron beschrijven.

Onderzoekers hebben aangetoond dat blootstelling aan microplastics kan leiden tot een verstoring van onze hormoonbalans, waaronder het testosteronniveau.

Een voorbeeld van een studie is “Microplastics as a Vector for Chemicals in the Aquatic Environment: Critical Review and Model-Supported Reinterpretation of Empirical Studies” (2020) waarin wordt geconcludeerd dat microplastics een vector kunnen zijn voor hormoonverstorende chemicaliën, die kunnen leiden tot een afname van het testosteronniveau.

Andere studies hebben ook aangetoond dat microplastics de hormoonbalans kunnen verstoren en de reproductieve gezondheid kunnen aantasten.

Het is belangrijk op te merken dat er nog steeds veel onderzoek nodig is om het volledige effect van microplastics op onze gezondheid te begrijpen.

Better safe than sorry

Wij geloven erin dat microplastics over een aantal jaar het nieuwe asbest zal zijn.

Met de kennis die we tegenwoordig hebben is het wellicht beter om nu verstandige keuzes te maken zodat we later geen spijt krijgen.

Grip op je gezondheid?

Volg onze stappen naar optimale gezondheid in ons uitgebreide E-book.
De reacties zijn laaiend en heeft al vele mensen geholpen.
Gezondheid zoals moeder natuur dit bedoelt heeft.
Waar wacht jij op?

HEALTH

IS IN OUR DNA.