Laat je telefoon met rust

Kijk het eerste uur en het laatste uur van de dag niet meer op je telefoon. Ik zal je uitleggen waarom.

Ooit al gehoord van digitale dementie? Ik ben er van overtuigd dat dit, buiten obesitas, een van de grootste welvaartsziektes zal worden. Wij mensen zijn zo verslaafd aan onze telefoon dat dit schadelijke gevolgen zal hebben. Natuurlijk, alle informatie van de hele wereld is te vinden op dit apparaat. Maar vergeet niet dat je hersenen een spier zijn. Dus ‘use it or lose it’. Ga voor jezelf een na hoeveel telefoonnummers je nog uit je hoofd kent. Dat zijn er niet veel toch? En nu is het niet belangrijk hoeveel telefoonnummers je kent, maar ik wil je bewust maken van het feit dat we onze hersenen gewoon een stuk minder gebruiken dan vroeger.

Een leuk voorbeeld; Als je ergens een groep van 10 mensen ziet die een rekening moeten delen, halen minimaal 5 mensen hun telefoon tevoorschijn om dit uit te rekenen! Vraag jij je nu af waarom dit raar is, dan sla je meteen de spijker op zijn kop.

Utility is when you have one telephone, luxury is when you have two, opulence is when you have three – and paradise is when you have none.

Dopamine is betrokken bij cocaïne- en gokverslaving – en telefoonverslaving.

Veel mensen kunnen niet zonder hun telefoon, doordat de hersenen dopamine afgeeft als je een melding krijgt van een applicatie of een spel speelt.

blog1-compressor

Laat je telefoon liggen!

Het blauwe licht van de schermen heeft een slechte invloed op onze nachtrust. Je bent in een minder diepe slaap dus je wordt minder fit wakker. Dit geeft niet alleen je hersenen een achterstand, maar kan ook nog eens voor bepaalde ziektes zorgen.

Als je voor het slapengaan nog naar op je telefoon kijkt is de kans groot dat je toch nog een mailtje, appje of taak binnen hebt gekregen. Hierdoor ga je dus veel minder ontspannen naar bed want je hoofd zit toch weer bij deze taken.

Niet alleen ben je afgeleid en gejaagd, je lichaam produceert ook minder melatonine als het dit blauwe licht binnenkrijgt.

Wij raden je echt aan om minimaal 1 uur voor je gaat slapen je telefoon weg te leggen.

Begin ‘s ochtends niet meteen met je telefoon!

Zoals je misschien al op onze site hebt gelezen zijn onze hersenen van oudsher al geprogrammeerd om alert te zijn. Afleiding is daar een eigenschap van.
Maar wat heeft dit met de telefoon te maken? Zoals je hier misschien al hebt gelezen, weet je hoe belangrijk je ochtendritueel is om de dag te starten.
Laat jij je afleiden door de appjes, mailtjes of onzin op Instagram of Facebook, is heel dit ritueel verstoord. Snel even antwoorden, snel even dit lezen… Voor je het weet ben je zelf niet meer in controle van je dag. Je loopt achter de feiten aan, reageert op wat er binnenkomt, en je vergeet wat je moet doen dat belangrijk is voor jou!
Moet ik dan helemaal niet meer op de telefoon kijken? Natuurlijk wel! De telefoon is een prachtig stukje technologie wat alles zoveel makkelijker en sneller maakt! Maar plan dit in na dat jij je alles hebt gedaan om de dag perfect te starten.

Is de telefoon dan helemaal slecht?

Nee alles behalve. Een mobiele telefoon is geweldig! Zorg er alleen voor dat jij het gebruikt in plaats van dat het jou gebruikt.