Gezond door de natuur

Hoe je gezonder en vitaler kunt worden door te leven volgens de natuur

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat sommige mensen zo gezond en energiek zijn, terwijl anderen zo ziek en moe zijn? Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat sommige culturen zo lang en gelukkig leven, terwijl anderen zo kort en ongelukkig leven? Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat sommige delen van de wereld zo schoon en groen zijn, terwijl anderen zo vervuild en grijs zijn?

Het antwoord op al deze vragen heeft te maken met de manier waarop we leven. De manier waarop we leven bepaalt voor een groot deel onze gezondheid en vitaliteit. En de manier waarop we leven wordt voor een groot deel bepaald door de omgeving waarin we leven. De omgeving waarin we leven wordt voor een groot deel bepaald door de natuur.

De natuur is de bron van al het leven op aarde. De natuur is de bron van al het voedsel, water, lucht, licht, warmte, geluid, kleur, geur, smaak, gevoel, beweging, ritme, balans, harmonie, schoonheid, wijsheid, liefde en nog veel meer. De natuur is de bron van al het goede dat we nodig hebben om gezond en vitaal te zijn.

Maar helaas zijn we de verbinding met de natuur steeds meer kwijtgeraakt. We zijn steeds meer gaan leven volgens de welvaart. De welvaart is de bron van al het geld, macht, status, bezit, comfort, gemak, vermaak, afleiding, verslaving, concurrentie, stress, angst, haat en nog veel meer. De welvaart is de bron van al het slechte dat ons ziek en zwak maakt.

In dit blog wil ik je laten zien hoe je de verbinding met de natuur kunt herstellen en hoe je daardoor gezonder en vitaler kunt worden. Ik wil je laten zien hoe je kunt leven volgens de natuur. Ik wil je laten zien hoe je kunt profiteren van de natuurlijke bronnen die de natuur je biedt. Ik wil je laten zien hoe je kunt leren van de natuurlijke wijsheid die de natuur je leert. Ik wil je laten zien hoe je kunt zorgen voor de natuurlijke schoonheid die de natuur je toont.

Ik wil je laten zien hoe je meer met de natuur kunt leven.

Hoe technologie ons zieker en zwakker maakt

Een van de grootste oorzaken van onze vervreemding van de natuur is de technologie. Technologie is een prachtige uitvinding die ons veel voordelen heeft gebracht. Technologie heeft ons veel kennis, communicatie, innovatie, ontdekking, creativiteit, productiviteit, veiligheid, vrijheid en nog veel meer gegeven. Technologie heeft ons leven op veel manieren verbeterd.

Maar technologie heeft ook een keerzijde. Technologie heeft ons ook veel nadelen gebracht. Technologie heeft ons veel vervuiling, verspilling, uitputting, vernietiging, manipulatie, isolatie, vervlakking, verarming, afhankelijkheid, verslaving, verveling, depressie en nog veel meer gegeven. Technologie heeft ons leven op veel manieren verslechterd.

Technologie heeft vooral een negatieve invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Technologie zorgt ervoor dat we steeds minder natuurlijk leven. Technologie zorgt ervoor dat we steeds minder natuurlijk eten, drinken, ademen, zien, horen, voelen, ruiken, proeven, bewegen, slapen, denken, voelen, zijn. Technologie zorgt ervoor dat we steeds meer kunstmatig leven. Technologie zorgt ervoor dat we steeds meer kunstmatig consumeren, produceren, communiceren, informeren, entertainen, stimuleren, mediceren, opereren, modificeren, controleren, domineren. Technologie zorgt ervoor dat we steeds meer van onszelf en van de natuur vervreemden.

Technologie maakt ons zieker en zwakker.

Waarom inheemse stammen minder welvaartsziekten hebben

Een van de beste voorbeelden van hoe je gezonder en vitaler kunt worden door te leven volgens de natuur zijn de inheemse stammen. Inheemse stammen zijn groepen mensen die al eeuwenlang leven in een nauwe verbinding met de natuur. Inheemse stammen leven in verschillende delen van de wereld, zoals Afrika, Azië, Amerika, Australië en Oceanië. Inheemse stammen hebben een grote diversiteit aan culturen, talen, kunsten, rituelen, kennis en praktijken. Inheemse stammen hebben een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven en behouden van hun ecosysteem.

Inheemse stammen hebben ook een opmerkelijke gezondheid en vitaliteit. Inheemse stammen hebben veel minder last van de welvaartsziekten die ons teisteren, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, depressie, burn-out en nog veel meer. Inheemse stammen hebben ook een hogere levensverwachting, een betere immuniteit, een sterkere fysiek, een scherpere geest, een stabielere emotie, een diepere identiteit en een rijkere relatie dan wij.

Hoe komt het dat inheemse stammen zo gezond en vitaal zijn? Het komt omdat zij leven volgens de natuur. Zij leven volgens de natuurlijke leefstijl en voeding die gebaseerd is op de planten, dieren en mineralen die in hun omgeving beschikbaar zijn. Zij leven volgens de natuurlijke kennis en wijsheid die gebaseerd is op de observatie, ervaring en intuïtie die in hun cultuur wordt overgedragen. Zij leven volgens de natuurlijke schoonheid en harmonie die gebaseerd is op de verbinding, respect en zorg die in hun spiritualiteit wordt uitgedrukt.

Inheemse stammen hebben minder welvaartsziekten omdat zij meer met de natuur leven.

Hoe we onze biologische klok moeten gebruiken

Een van de belangrijkste aspecten van het leven volgens de natuur is het gebruik van onze biologische klok. Onze biologische klok is een aangeboren mechanisme dat allerlei lichamelijke functies met een bepaalde periodiciteit regelt, zoals het slaap-waakritme, de hormoonafgifte en de stofwisseling. Onze biologische klok zorgt ervoor dat we in sync zijn met de natuurlijke lichtcyclus van de dag en de nacht. Onze biologische klok zorgt ervoor dat we optimaal functioneren op het juiste moment van de dag.

Maar helaas verstoren we onze biologische klok steeds meer door onze welvaart. We verstoren onze biologische klok door ons bloot te stellen aan kunstmatig licht, vooral in de avond en de nacht. We verstoren onze biologische klok door ons voedingspatroon, vooral door te laat, te veel of te ongezond te eten. We verstoren onze biologische klok door ons activiteitenpatroon, vooral door te weinig, te intensief of te onregelmatig te bewegen. We verstoren onze biologische klok door ons stressniveau, vooral door te veel, te lang of te negatief te piekeren.

Het verstoren van onze biologische klok heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Het verstoren van onze biologische klok zorgt ervoor dat we slechter slapen, minder energie hebben, meer honger hebben, sneller aankomen, minder weerstand hebben, meer ontstekingen hebben, minder concentratie hebben, minder creativiteit hebben, minder geluk hebben en nog veel meer.

Hoe kunnen we onze biologische klok beter gebruiken? Het antwoord is simpel: door meer met de natuur mee te gaan. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze biologische klok synchroniseren met de natuurlijke lichtcyclus. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze biologische klok optimaliseren voor onze lichamelijke functies. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze biologische klok harmoniseren met onze geestelijke en emotionele toestand.

Hoe kunnen we meer met de natuur mee gaan? Hier zijn een paar tips die je kunt proberen:

 • Sta op met de zon en ga slapen met de maan. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Zorg voor voldoende natuurlijk licht in de ochtend en vermijd kunstmatig licht in de avond. Gebruik een wekker die je wakker maakt met natuurlijke geluiden, zoals vogels of water. Gebruik een lamp die je helpt om in slaap te vallen met natuurlijke kleuren, zoals rood of oranje.
 • Eet volgens de seizoenen en de dag. Probeer elke dag drie gezonde maaltijden te eten, met een goed ontbijt, een lichte lunch en een vroeg diner. Eet vooral voedsel dat vers, lokaal, biologisch en onbewerkt is. Eet vooral voedsel dat past bij het seizoen, zoals fruit, groenten, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden en specerijen. Eet vooral voedsel dat past bij het moment van de dag, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten.
 • Beweeg volgens je energieniveau en je stemming. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, met een combinatie van cardio, kracht en flexibiliteit. Beweeg vooral buiten, in de natuur, met frisse lucht, zonlicht en groen. Beweeg vooral op een manier die je leuk vindt, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga of sporten. Beweeg vooral op een manier die past bij je energieniveau, zoals rustig, matig of intensief. Beweeg vooral op een manier die past bij je stemming, zoals vrolijk, kalm of uitdagend.
 • Ontspan volgens je behoefte en je interesse. Probeer elke dag minstens 15 minuten te ontspannen, met een vorm van meditatie, ademhaling, massage, muziek, lezen, schrijven, tekenen, knutselen of iets anders. Ontspan vooral in een rustige, comfortabele en gezellige omgeving, met kaarsen, wierook, kussens, dekens of iets anders. Ontspan vooral op een manier die je helpt om je gedachten, gevoelens en lichaam te kalmeren, te zuiveren en te balanceren. Ontspan vooral op een manier die je helpt om jezelf, de natuur en de anderen te waarderen, te respecteren en te liefhebben.

Door deze tips te volgen, kun je je biologische klok beter gebruiken en daardoor gezonder en vitaler worden.

Hoe we meer energie krijgen

Een van de belangrijkste voordelen van het leven volgens de natuur is dat we meer energie krijgen. Energie is de kracht die ons in beweging zet. Energie is de kracht die ons motiveert, inspireert, stimuleert, activeert, innoveert, creëert, transformeert en nog veel meer. Energie is de kracht die ons leven geeft.

Maar helaas verliezen we onze energie steeds meer door onze welvaart. We verliezen onze energie door ons te voeden met kunstmatig voedsel, te drinken met kunstmatige dranken, te ademen met kunstmatige lucht, te zien met kunstmatig licht, te horen met kunstmatig geluid, te voelen met kunstmatige materialen, te ruiken met kunstmatige geuren, te proeven met kunstmatige smaken. We verliezen onze energie door ons te laten leiden door kunstmatige prikkels, te reageren met kunstmatige emoties, te denken met kunstmatige ideeën, te zijn met kunstmatige identiteiten. We verliezen onze energie door ons te laten beïnvloeden door kunstmatige normen, te voldoen aan kunstmatige verwachtingen, te streven naar kunstmatige doelen, te leven met kunstmatige dromen.

Het verliezen van onze energie heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Het verliezen van onze energie zorgt ervoor dat we minder kunnen doen, minder willen doen, minder durven doen, minder leuk vinden om te doen, minder goed doen, minder resultaat halen, minder impact maken en nog veel meer.

Hoe kunnen we onze energie terugkrijgen? Het antwoord is simpel: door meer met de natuur mee te gaan. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze energie opladen met de natuurlijke bronnen die de natuur ons biedt. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze energie optimaliseren voor onze lichamelijke, geestelijke en emotionele functies. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onze energie harmoniseren met onze persoonlijke, sociale en spirituele toestand.

Hoe kunnen we meer met de natuur mee gaan? Hier zijn een paar tips die je kunt proberen:

 • Drink meer water. Water is de bron van al het leven op aarde. Water is de bron van al het vocht, de zuurstof, de mineralen, de reiniging, de verkoeling, de hydratatie, de circulatie en nog veel meer. Water is de bron van al het goede dat we nodig hebben om energiek te zijn. Probeer elke dag minstens twee liter water te drinken, bij voorkeur gefilterd, gekookt of mineraalwater. Drink vooral water in de ochtend, om je lichaam te ontgiften en te activeren. Drink vooral water voor, tijdens en na het eten, om je spijsvertering te ondersteunen en te verbeteren.
 • Eet meer groen. Groen is de kleur van de natuur. Groen is de kleur van de planten, de bomen, de grassen, de kruiden, de groenten, de vruchten, de noten, de zaden en nog veel meer. Groen is de kleur van al het voedsel, de vezels, de vitaminen, de antioxidanten, de enzymen.
 • Eet meer groen. Groen is de kleur van de natuur. Groen is de kleur van de planten, de bomen, de grassen, de kruiden, de groenten, de vruchten, de noten, de zaden en nog veel meer. Groen is de kleur van al het voedsel, de vezels, de vitaminen, de antioxidanten, de enzymen, de chlorofyl, de energie en nog veel meer. Groen is de kleur van al het goede dat we nodig hebben om energiek te zijn. Probeer elke dag minstens vijf porties groen te eten, bij voorkeur rauw, biologisch en gevarieerd. Eet vooral groen in de middag, om je lichaam te voeden en te versterken. Eet vooral groen in combinatie met andere kleuren, om je lichaam te balanceren en te verrijken.
 • Adem meer lucht. Lucht is de bron van al het leven op aarde. Lucht is de bron van al de zuurstof, de stikstof, de koolstof, de waterstof, de zuivering, de verfrissing, de inspiratie, de expiratie en nog veel meer. Lucht is de bron van al het goede dat we nodig hebben om energiek te zijn. Probeer elke dag minstens tien minuten bewust te ademen, met een diepe, rustige en ritmische ademhaling. Adem vooral lucht in de ochtend, om je lichaam te zuiveren en te activeren. Adem vooral lucht in de natuur, met frisse, schone en zuurstofrijke lucht. Adem vooral lucht door je neus, om je lichaam te filteren en te verwarmen.

Door deze tips te volgen, kun je je energie terugkrijgen en daardoor gezonder en vitaler worden.

Hoe we beter voor onszelf, en dus voor de aarde kunnen zorgen

Een van de belangrijkste voordelen van het leven volgens de natuur is dat we beter voor onszelf, en dus voor de aarde kunnen zorgen. Zorgen voor onszelf is zorgen voor onze gezondheid en vitaliteit. Zorgen voor onze gezondheid en vitaliteit is zorgen voor ons lichaam, onze geest en onze ziel. Zorgen voor ons lichaam, onze geest en onze ziel is zorgen voor ons welzijn, ons geluk en onze zingeving. Zorgen voor ons welzijn, ons geluk en onze zingeving is zorgen voor ons leven.

Zorgen voor de aarde is zorgen voor de natuur. Zorgen voor de natuur is zorgen voor de planten, de dieren, de mineralen, de lucht, het water, het licht, het geluid, de kleur, de geur, de smaak, het gevoel, de beweging, het ritme, de balans, de harmonie, de schoonheid, de wijsheid, de liefde en nog veel meer. Zorgen voor de planten, de dieren, de mineralen, de lucht, het water, het licht, het geluid, de kleur, de geur, de smaak, het gevoel, de beweging, het ritme, de balans, de harmonie, de schoonheid, de wijsheid, de liefde en nog veel meer is zorgen voor het leven op aarde.

Maar helaas verwaarlozen we onszelf en de aarde steeds meer door onze welvaart. We verwaarlozen onszelf en de aarde door ons te vervuilen, te verspillen, te uit te putten, te vernietigen, te manipuleren, te isoleren, te vervlakken, te verarmen, afhankelijk te maken, te verslaven, te vervelen, te deprimeren en nog veel meer. We verwaarlozen onszelf en de aarde door ons te laten leiden door het geld, de macht, de status, het bezit, het comfort, het gemak, het vermaak, de afleiding, de verslaving, de concurrentie, de stress, de angst, de haat en nog veel meer. We verwaarlozen onszelf en de aarde door ons te laten beïnvloeden door de kunstmatige normen, de kunstmatige verwachtingen, de kunstmatige doelen, de kunstmatige dromen en nog veel meer.

Het verwaarlozen van onszelf en de aarde heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Het verwaarlozen van onszelf en de aarde zorgt ervoor dat we minder kunnen genieten, minder kunnen groeien, minder kunnen delen, minder kunnen geven, minder kunnen ontvangen, minder kunnen bijdragen, minder kunnen betekenen en nog veel meer.

Hoe kunnen we beter voor onszelf, en dus voor de aarde zorgen? Het antwoord is simpel: door meer met de natuur mee te gaan. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onszelf en de aarde voeden, beschermen, herstellen, versterken, verrijken, verbinden, respecteren, waarderen, liefhebben en nog veel meer. Door meer met de natuur mee te gaan, kunnen we onszelf en de aarde laten bloeien, stralen, schitteren, vibreren, resoneren, harmoniseren, synchroniseren, transcenderen en nog veel meer.

Hoe kunnen we meer met de natuur mee gaan? Hier zijn een paar tips die je kunt proberen:

 • Wees dankbaar voor de natuur. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om te leven. De natuur geeft ons voedsel, water, lucht, licht, warmte, geluid, kleur, geur, smaak, gevoel, beweging, ritme, balans, harmonie, schoonheid, wijsheid, liefde en nog veel meer. De natuur geeft ons leven. Wees dankbaar voor de natuur door elke dag minstens drie dingen te noemen waar je dankbaar voor bent in de natuur. Wees dankbaar voor de natuur door elke dag minstens drie complimenten te geven aan de natuur. Wees dankbaar voor de natuur door elke dag minstens drie acties te ondernemen om de natuur te helpen.
 • Wees nieuwsgierig naar de natuur. De natuur leert ons alles wat we moeten weten om te leven. De natuur leert ons over de planten, de dieren, de mineralen, de lucht, het water, het licht, het geluid, de kleur, de geur, de smaak, het gevoel, de beweging, het ritme, de balans, de harmonie, de schoonheid, de wijsheid, de liefde en nog veel meer. De natuur leert ons over het leven. Wees nieuwsgierig naar de natuur door elke dag minstens drie vragen te stellen over de natuur. Wees nieuwsgierig naar de natuur door elke dag minstens drie antwoorden te zoeken over de natuur. Wees nieuwsgierig naar de natuur door elke dag minstens drie ontdekkingen te doen over de natuur.
 • Wees vriendelijk voor de natuur. De natuur zorgt voor ons alles wat we nodig hebben om te leven. De natuur zorgt voor ons voedsel, water, lucht, licht, warmte, geluid, kleur, geur, smaak, gevoel, beweging, ritme, balans, harmonie, schoonheid, wijsheid, liefde en nog veel meer. De natuur zorgt voor ons leven. Wees vriendelijk voor de natuur door elke dag minstens drie dingen te doen om de natuur te respecteren. Wees vriendelijk voor de natuur door elke dag minstens drie dingen te doen om de natuur te beschermen. Wees vriendelijk voor de natuur door elke dag minstens drie dingen te doen om de natuur te waarderen.

Door deze tips te volgen, kun je beter voor jezelf, en dus voor de aarde zorgen en daardoor

Een plan voor iedereen

Reset je biologische klok voor meer Energie, Vitaliteit en Gezondheid!

Brons

€75

per maand – Minimaal 3 maanden

Dit is het basisprogramma voor mensen die zelfstandig aan hun gezondheid willen werken, maar wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Wat krijg je?
 • Uitgebreide Health Check analyse
 • 3 maanden plan in PDF
 • 1 uur online Coaching

 • Healthy Habits E-Book
 • Toegang tot onze betaalde content

 • Toegang tot betaalde content

 • Korting in de webshop en bij onze partners

Meest gekozen!

Zilver

€125

per maand – Minimaal 3 maanden

Dit is het uitgebreide programma voor mensen die meer begeleiding en feedback willen, en sneller resultaat willen zien

Wat krijg je?
 • Uitgebreide Health Check analyse
 • 1 uur per maand persoonlijke Coaching

 • Voedingsadvies volgens de seizoenen

 • Healthy Habits E-Book
 • 3 maanden plan in PDF
 • Whatsapp contact

 • Toegang tot onze betaalde content

 • Korting in de webshop en bij onze partners

Goud

€175

per maand – Minimaal 3 maanden

Dit is het premium programma voor mensen die het beste van het beste willen, en bereid zijn om te investeren in hun gezondheid.

Wat krijg je?
 • Uitgebreide Health Check analyse
 • 1 uur per 2 weken persoonlijke Coaching

 • Voedingsadvies volgens de seizoenen

 • 1x per maand een Vitaliteitssessie in het bos (Actief)

 • Healthy Habits E-Book
 • 3 maanden plan in PDF
 • Online toelichting van het plan

 • Whatsapp contact

 • Toegang tot onze betaalde content

 • Korting in de webshop en bij onze partners