Cholesterol, is het werkelijk zo slecht als we denken?

Om erachter te komen of cholesterol echt zo slecht is als vaak wordt beweerd moeten we eerst dieper ingaan op wat cholesterol nu werkelijk is. Wat je niet verwacht, met dank aan de media, is dat cholesterol een hele belangrijke stof voor het lichaam is.
Cholesterol vormt de bouwstof voor alle steroïdehormonen en vitamine D. Ook wordt cholesterol gebruikt voor het produceren van galzure zouten, die weer een belangrijke rol spelen in de vetvertering in de dunne darm.

Cholesterol is ook onze vriend als het gaat om schade: het neutraliseert bacteriën, virussen en toxines. Uit onderzoek is gebleken dat door het neutraliseren van bacteriën, virussen en toxines de endotoxemie in het bloed kan verminderen.
De endo wat? Endotoxemie.
Endotoxemie is een bron van ontstekingen.
Deze ontstekingen staan aan de basis van de welbekende welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten.

We zijn er hier dus al achter dat cholesterol helemaal niet zo slecht is als dat we denken.

De angst voor cholesterol

Laat deze zin even inwerken: cholesterol is niet de boosdoener van de cholesterolproblemen waar we tegenwoordig last van hebben.
Deze problemen ontstaan door een verkeerde leefstijl. Het is dan ook beter om de leefstijl als boosdoener te bestempelen en daar verandering in aan te brengen.

Of nog duidelijker geformuleerd: zou jij de brandweer aanwijzen als brandstichter? Die is tenslotte altijd aanwezig als er brand is. Maar die redenatie slaat natuurlijk nergens op.
Zo is dat ook met cholesterol. Het helpt een probleem te bestrijden, maar wordt als boosdoener aangewezen.

Welke soorten zijn er allemaal?

Cholesterol krijgen we via onze voeding binnen en ook onze lever maakt cholesterol aan.
We vinden het voornamelijk in eieren, yoghurt, kaas en orgaanvlees. Ook vind je cholesterol in garnalen.

 

De verschillende soorten cholesterol zijn HDL, IDL, LDL en VLDL-cholesterol, ofwel High, Intermediate, Low en Very Low. De D staat voor dichtheid: de dichtheid van de samenstelling. Cholesterol bestaat uit eiwit en lipiden en de benaming verwijst naar de aanwezigheid van eiwit. Hoe meer eiwit, hoe groter de dichtheid. Lipiden zijn vetten. Hoe meer eiwitten, hoe minder lipiden en visa versa.

Waar we het meeste over horen zijn HDL- en LDL-cholesterol. Beter bekend als goed en slecht cholesterol. Maar dit is slechts voor een klein deel waar. Onder normale omstandigheden zijn ze allebei essentieel voor het normaal functioneren van ons lichaam en is er dus geen goed of slecht.

LDL cholesterol kan wel gaan oxideren wat een ontstekingsreactie geeft. In dat geval is de term slecht wel van toepassing. Het is dus de ontstekingsreactie en niet het cholesterol zelf dat de boosdoener is. Die ontstekingen worden gelinkt aan hart- en vaatziekten.

HDL en LDL zijn eiwitten die onder andere cholesterol transporteren via het bloed. LDL transporteert vanuit de lever naar de weefsels en HDL, dat rijk is aan eiwit, brengt het cholesterol weer van de weefsels naar de lever. Cholesterol dat overblijft wordt in de lever gebruikt om galzure zouten te produceren. Ons lichaam is altijd op zoek naar de juiste balans, dus ook met cholesterol. Komt er veel via de voeding binnen dan stopt de productie en deze start weer op als er te weinig via de voeding binnenkomt.

Heb je verhoogde LDL-waardes dan is het mogelijk dat cellen en weefsels extra cholesterol nodig hebben. Een oorzaak hiervan kan stress in de bloedbaan zijn. Deze reactie van het lichaam is nodig om cortisol te produceren of ontstekingsremmers aan te maken. Door het hoge vetgehalte van LDL kan dit dan aan de bloedvaten blijven hangen en oxideren. Het gevolg: ontstekingen.
Het is dus noodzakelijk om de bloedvaten glad en open te houden. Hiervoor heeft Health Held een effectief programma. We geven je er graag meer informatie over!

 

De link met hart- en vaatziekten

Het Voedingscentrum geeft aan dat verzadigd vet het LDL cholesterol, wat dus bekend staat als slecht, verhoogt. Wat raadt het dan aan? Vervang verzadigd vet door meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren staan er om bekend gunstig te zijn voor hart en bloedvaten.

Maar de echte vraag is of verzadigd vet en de bijbehorende verhoogde cholesterolwaardes leiden tot hart- en vaatziekten. Hier is uiteraard onderzoek naar gedaan en wat blijkt: ouderen hebben geen verkorte levensduur bij verhoogde LDL-cholesterolwaarden. Er is zelfs gebleken dat er totaal geen verband is met voeding met een hoog cholesterolgehalte en hartziekte.

Integendeel tot wat geroepen wordt blijkt uit onderzoek dat cholesterol in voeding een gunstig effect heeft op de verhouding tussen LDL/HDL.

 

Wat zijn de bekendste oorzaken van een verhoogde productie van cholesterol?

Stress en insulineresistentie!

En beide komen voort uit onze huidige leefstijl.

 

Het effect van insulineresistentie is dat er minder glucose door de cellen kan worden opgenomen. Deze glucose wordt hierdoor omgezet in vet, de bouwstof van cholesterol. Meer opslag van vet staat gelijk aan een hoger cholesterolgehalte. Vetweefsel raakt makkelijk beschadigd en deze beschadigingen zorgen voor ontstekingen. Hoe meer vetweefsel, hoe meer ontstekingen en dus hoe meer cholesterol… Logisch toch? Eén van de functies van cholesterol is het bestrijden van infecties.

Zorg dus dat je de insulineresistentie vermindert, dat heeft een gunstig effect op cholesterol.
Benieuwd hoe je dat doet? Health Held helpt je graag!

Een andere boosdoener is, zoals besproken, stress. Door onze huidige leefstijl kampt een overgroot deel van de bevolking met stress, vaak ongemerkt. Een mailbox die volloopt, een collega die snel nog 2 taken bij je weglegt of de file… Wanneer we vroeger stress hadden kwamen we in beweging. Als we een tijger zagen maakten we dat we weg kwamen. Hierdoor was het mogelijk om de stress weer ‘uit ons lijf’ te krijgen. Nu blijven we zitten en stapelt alles op. Het gebruik van onze mobiele telefoon en alle meldingen die we krijgen zorgen ook voor voldoende prikkels om stress van te krijgen.

Wanneer er stress optreedt maakt het lichaam cortisol aan. Cortisol is een steroïdehormoon, et voila: dit heeft als basis cholesterol. Bij hoge stress moet er dus meer cortisol aangemaakt worden. Meer cortisol vraagt om meer cholesterol. Veel stress zorgt dus voor hogere cholesterolwaardes.

Zorg daarom voor voldoende ontspanning, beweging en ga goed om met stress. Dit maakt al dat je cholesterolwaardes zakken.

Problemen met cholesterol lossen we dus niet op door over te stappen op meervoudig onverzadigde vetzuren. Die bevatten trouwens ook vaak veel Omega-6, wat weer ontstekingsbevorderend werkt. Meer daar over lees je hier

Maak een afspraak bij ons en we maken een op maat gemaakt plan om jouw gezondheid een boost te geven!

 

Kort samengevat.

Bestaat er goed en slecht cholesterol? Nee!
Heeft het eten van verzadigde vetten een negatief effect op je cholesterol? Bij een gezonde leefstijl niet.
Is cholesterol verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten? Nee.
Heeft cholesterol een positieve werking op ons lichaam? Ja!
Is een gezonde leefstijl belangrijk voor goede cholesterolwaarden? Ja!